← Takaisin etusivulle

Voikko
Käyttö sovellusohjelmissa

LibreOffice
Jos oikoluku tai tavutus ei heti lähde toimimaan, lue ohje kielityökaluille LibreOffice-ohjelmistossa.
Enchantia käyttävät ohjelmat (esim. kaikki KDE 4:n ohjelmat, Abiword, XChat ja gedit)
Näissä oikoluku Voikon avulla toimii yleensä ongelmitta, kunhan Enchantin Voikko-lisäosa on asennettu. Jos oikoluku toimii, mutta sen laatu vaikuttaa heikolta, poista mahdollisesti asennettuna olevat muut suomen kielen oikolukusanastot (myspell-fi, aspell-fi, ifinnish, ifinnish-large ja ifinnish-small).
Gnomen ohjelmat
Gnomessa eri ohjelmat hoitavat oikoluvun varsin eri tavoilla, joten yksinkertaista ratkaisua Voikon käyttöön niissä ei ole. Suurin osa Gnomesta on kuitenkin jo siirtynyt tai siirtymässä Enchant-oikolukukirjaston käyttöön, ja näissä Voikko jo toimii.
KDE:n ohjelmat
KDE tukee Voikkoa suoraan versiosta 5.13 lähtien.
KDE:n versioissa 3 ja 4 oikoluku toimii Enchantin Voikko-lisäosan avulla (libenchant-voikko tai enchant-voikko).
Mozillan ohjelmat
Firefox-selaimeen ja Thunderbird-sähköpostiohjelmaan ei enää ole saatavilla Voikko-lisäosaa. Tämä johtuu siitä, että kyseiset ohjelmistot eivät enää tue erillisten oikolukuohjelmien liittämistä lisäosien kautta.
Subtitle Edit
Tästä ohjelmasta on erillinen suomenkieliseen tekstitykseen sovitettu versio, joka oikolukee Voikon avulla. Asennuspaketti löytyy ladattavien tiedostojen joukosta.
Ispelliä käyttävät ohjelmat
Tmispell-voikko tarjoaa ispell-yhteensopivan rajapinnan niille sovelluksille, jotka tukevat ispellin käyttöä oikoluvussa. Se osaa kutsua aitoa ispelliä muita kuin suomen kieltä oikoluettaessa, joten sen asentaminen ei estä oikolukua muilla kielillä.
Emacs
Emacs-tekstieditorin mukana tulee oikolukutoiminnot ispell-mode ja flyspell-mode. Niiden kanssa on mahdollista käyttää Voikkoa Tmispell-voikon avulla. Emacsille on saatavana myös wcheck-mode, joka on yleiskäyttöisempi tila ja tukee paremmin Enchant-oikolukujärjestelmää. Wcheck-mode on ladattavissa GitHubista.
Vim
Vim-tekstieditorin mukana tulevaa oikolukujärjestelmää ei valitettavasti voi käyttää Voikon kanssa. Vimille on kuitenkin olemassa Vimchant-niminen oikolukulaajennos, joka tukee Enchantia. Vimchant-laajennoksen voi noutaa www.vim.orgista tai Voikon versionhallinnasta.
OS X -käyttöjärjestelmän sovellukset
Kaikki käyttöjärjestelmän oikolukupalvelua käyttävät sovellukset saa oikolukemaan suomea asentamalla Voikkoon pohjautuvan järjestelmän oikolukomponentin.
Ohjelmistojen suomennosten oikoluku
Voikko soveltuu hyvin ohjelmistojen suomennosten oikolukuun, sillä sille on tehty erityisesti tähän tarkoitukseen suunniteltu lisäsanasto. Työkaluja erityisesti vapaiden ohjelmistojen lokalisoinnissa käytettävien po-tiedostojen oikolukuun on useita. Katso ohjeita ohjelmistojen suomennosten oikolukuun.

Tunnettuja bugeja